Nufnang Ads

Saturday, 15 August 2015

Jalan-jalan Cari Pasal Nov 2014 ~ Seoul Day 5 - 25 Nov 2014 - Lotte World Part 1

sambungan dari sini...

~Lotte World~


Fun day…

Hari ke-5 di Seoul..

Hari utk menggumbirakan hati anak2…
ye la.. penat diorg jln2 semalam. panjat bukit, tunggu mama shopping… hahahahahaha…

Bangun solat subuh, terus bersiap2 & turun breakfast… mcm biasa la.. lambat turun, dapat la tempat hujung2… tak kisah la.. janji ada tempat… arini Umar kata kena keluar dalam kul 9am.. sbb Lotte World bukak kul 9.30am… naik train je.. Cuma kena tukar2 line la.. train ride dlm setengah jam.. so, kalo ada tempat duduk, cepat2 duduk… hehehehehe..

Sepatutnya kami pegi Everland.. tapi menurut Umar, Everland agak jauh, dlm sejam perjalanan nak subway & outdoor je.. xde indoor.. so, kalo sejuk, takde tempat nak panaskan badan… pastu game byk utk adults.. budak2 kureng…
kalo Lotte World, ada both indoor & outdoor.. utk budak2 ada, utk adults pun ada.. dan lebih dekat perjalanan nye.. dan sama jalan dgn Hard Rock Café.. itu yg penting sebenarnya.... hehehehe..

so, dia suruh kitorg pilih.. nak pg yg mana satu.. sepatutnye kitorg gugle tempat2 tu mlm td… tapi dah kepenatan yakmats, tak teringat nak gugle… tp sbb nak pg HRC, so kitorg decide pg Lotte World je la.. pastu sbb ada baby jgk kan.. kesian pulak dia kalo kesejukan… masa ni tak teringat pulak pasal byran extra yg kitorg dah byr nak pg ke Everland.. sbb tpt tu jauh, kena tambah RM100 sorang.. dah bayar dah pun… serius.. tak teringat langsung… bila tulih balik ni, baru la teringat… rugi2… takpe la.. halal kan je la…  pastu, bila gugle balik, rasa menyesal pulak tak pegi Everland.. ada jugak rides utk budak2.. tp serius besar tpt tu… tak cukup sehari kot nak hbs explore semua tpt… takpe la.. alasan utk repeat Seoul lagi sekali… hahahaha

saje share link Everland.. utk rujukan di masa hadapan...


tak ramai sgt org nak pg Lotte World pepagi buta…  makanya dapat la kitorg tempat duduk dalam train dengan senang hati…

ni pulak link utk Lotte World... turun kat Jamsil station..

http://global.lotteworld.com/contents/contents.asp?cmsCd=CM0213

sy sungguh kagum dengan pembinaan & penstrukturan subway kat seoul ni… hebat… senang nak pg ke mana2… apsal la msia takleh buat camni? Siap ada shopping complex underground.. 
wa suspect lu la…

bergambar dulu kat entrance Lotte World...

sebab kami antara org2 yg early bird, dapat la bergambo sakan..

kalo tengok sekali imbas, mcm semua patung je kat gambar ni, kecuali Aqeelah..





Pass masuk Lotte World.. kena jaga pass ni elok2... diorg akan tgk setiap kali nak naik rides...

kalo tgk kat website Lotte World tu, rege adult 48k won... tp kat ticket ni tulih 24k won je.. ada promo kot time kitorg pegi ni... saya tak sure la pulak... sebab Umar yg settlekan semua urusan beli tiket,..

masuk je dlm Lotte World tu, aleesya sibuk nak naik kuda merry go round… layan la seround… lama pulak tu... ada dekat 5 minit kot pusing2 kat tempat yg sama... hahahahaha..







lepas tu kami cari locker, nak letak bag2 & stroller… pusing punya pusing, last2 sampai kat tempat nursing… sib baik ada locker besar kat situ.. dapat la sumbat stroller & bag2 kami…

bagus jgk dtg pagi2.. banyak lagi locker kosong… sekali masuk 1000 won..

kemudian kitorg berpecah utk main rides masing2.. oya & Haziq naik yg adults punye rides… Yus bawak aleesya & aqeelah, saya pulak jaga ameerah yg nak tido..

nursing room kat sini sangat selesa… locationnya, dekat dgn rides utk budak2 usia 10 thn ke bawah... saya duduk dalam tu tidokan baby… tapi baby tido sekejap je… dalam 15 minit menunggu Yus, ameerah dah gelisah.. saya pun bawak la dia keluar jalan2…

say cheeseeeee!!! muka pelik tgk mama bercakap sensorang.. hahahahahaha...

ada ice skating ring... besar,,,



 Haunted house... kitorg tak masuk pun...

kedai chocolate... bahaya masuk dalam ni...

Pororo park... nak masuk sini, kena bayar entrance lain... bergambor je la...

penuh dengan hiasan utk christmas..


 jumpa balik merry go round ni....
maknanya dah habis tawaf satu pusingan kat dalam Lotte World ni..

pusing2 keliling Lotte World ni.. terjumpa tempat mainan kanak2…  tapi yus takde pun kat situ… ramai la pulak kanak2 riang.. rombongan budak2 tadika… nak naik rides kanak2 pun kena beratur pjg… huhuhuhu..

dari membuang masa mencari diorg, saya pun gigih la naik rides dgn ameerah…
dapat la naik 2 rides…

gadis2 korea yg jaga rides ni baik2 belaka.. senyum melebor...
saya mintak tolong ambikkan gambar pun, beria snap byk2 kali... penuh memory hp mak..




pastu terdengar mcm ada live band kat luar… rupa2 nya ada band show lagu2 christmas…
dok la lepak2 situ sambil dgr lagu & bagi ameerah makan…

tetiba terdengar pulak suara aleesya… "Mama… mama…"

laa.. rupanya diorg mencari saya kat nursing room 2 – 3 kali… apa la… diorg main 1 rides je… kesian…

saya pun bawak la diorg pg tpt budak2 yg saya jumpa tu… baru la diorg dapat main puas2…

kesian aqeelah kena beralah dgn aleesya yg nak concur steering..


rileks nampak....

sekali dah naik.. hambekkk..




 tinggi giler,... menjerit2 aleesya kat atas tu.. hehehehehe..

gambor blurr... masa ni tgh bergoncang2 tpt duduk tu...

yg ni kena bayar extra... sabor je la si aleesya ni...


naik keretapi pulak...



dah penat main, tgk show ni...

dah habis main, dah dekat kul 12pm…kami lunch kat situ je… mkn burger udang kat Lotte Ria… Oya citer, dia & Haziq dah pegi main kat Outdoor Park… best giler kat sana… org tak ramai lagi…

lepas lunch, ada la pulak Christmas parade ni...




cute kan..




yummy!!!!

dah habis parade, turun lak salji buatan ni...


video

~bersambung~

Saturday, 8 August 2015

Jalan-jalan Cari Pasal Nov 2014 ~ Seoul Day 4 - Part 3 - 24 Nov 2014 - Namdaemun

sambungan dari sini

3rd stop : Namdaemun

Dari Itaewon, kami naik subway ke Namdaemun… laju je jalan menurun bukit… tambah pulak dah caj bateri dgn lunch yg superb & kaki pun dah berehat sekejap… 5 minit je jalan kaki dah sampai kat subway… 

dr sana, turun kat station Hoehyeon Subway Line 4, Exit 5

Ramainye manusia.. kami sampai dah agak lewat.. tempat ni tutup awal.. kul 5.30pm dah tutup.. makanya kami terpaksa shopping dgn keadaan terkejar2… 

apa yg ada kat sini? macam2 ada.... masa je yg kureng.... boleh refer kat a few website ni utk details...

mula2 singgah kat tpt brooch.. sy tak sempat la nak ambik gambo & catit camna nak pegi kedai tu... refer je la kat blog budget travel tu, ada penerangan yg sgt detail...

kitorg  pegi tingkat 3, masuk kiri, kanan, kiri kanan… serius, tak sempat nak igt camna nak pg sana… Umar pun jln laju2, sebab takut tak sempat nak shopping.. dia terus je bawak kami ke kedai brooch yg mmg org msia selalu beli.. murah & menarik design2 nye… ok la.. nak jimat masa punya psl… so tak sempat nak survey.. beli je terus… tu pun masa kami spai, ada satu group msia tgh pilih2 brooch… 

tgk penuh sesak tpt tu, Umar tunjuk camna nak pg kat bangunan sebelah, utk beli souvenir, fm, keychain bagai… so, lepas beli brooch, terus pg sana…

Masa ni yus & anak2 tak ikut.. diorg tunggu kat luar… sebab susah nak hangkut stroller bagai.. kesian diorg menunggu je, sy suruh Umar bwk diorg pegi beli brg2 diorg jgk.. sbb yus nak cari baju Korea Red..

3 helai 10k won.. murah la kot.. baju running man pun ada..

Umar tinggalkan kitorg kat kedai brooch tu.. janji jumpa kat kedai souvenir dalam masa setengah jam… belek punye belek, beli itu ini, dari brooch kecik, brooch mak datin, cincin, subang, gelang.. semua beli… hambek ko.. rambang mata okies… murah sesangat & berkualiti...harga start dr 1000 won ke atas... jenis brooch mak datin tu gedabak tu, tak lebih 7000 won rasaya.. kat sini je saya dah habis dekat 100k won... memborong tak hengat...


sampai time nak bayar pun, sempat lagi rembat a few items... hadooi... parah...

sampaikan Umar terpaksa menjemput kami, pegi kat kedai souvenir tu pulak.. sampai kat kedai tu, saya tengok kedai2 lain semua dah siap2 nak tutup kedai... baru 5.20pm masa tu...

anak2 dah siap2 ambik souvenir yg diorg nak.. key chain la mostly... satu papan ada 10 key chain, 10k won... boleh tahan rege nya... sib baik la jenis yg eok & berkualiti..
saya pun dengan segera rembat a few souvenirs... FM, set sudu garfu chopstick ada tulisan korea (ini utk diri sendiri... hehehehehe... & bag2 kecik...
5 min je dah siap pilih... time nak bayor, semua sekali 100k won... hambekkk... RM300 melayang sekelip mata... pejam mata je la bayar... sib baik dp free gift sikit....
(sori gambo takde... x sempat nak kuarkan hp pun masa ni..)

kitorg org yg last keluar dr bangunan tu... pintu pun dah separuh tutup... keluar je dari bangunan tu, dah gelap gulita...

konon nak cari baju utk ameerah, tak sempat dah.. kedai dah tutup... so, kami singgah kat kedai Face Shop borong ni je...
memborong le pulak brg2 mencantikkan kulit muka... dengan harapan kulit muka akan sehalus mulus muka2 retis korea tu... hahahahahahaha....

hambek ko.. mcm2 jenis face mask ada.. jual lambak2 je..


ni yg paling bagus.. snail... tergamak ke nak tepek muka dgn lendir siput 'ibab" itu?



rambang mata plus tak paham apa product tu sebenar... sib baik salesgirl tu pandai English..

dia kata, Face Mask Snake yg paling bagus... kedua bagus, Snail.. eeuuuuuwwwww....

tak sanggup mak....

last2 kitorg beli yg vegetarian base je... tumbuh-tumbuhan & buah-buahan... 

pastu beli la bb cream, sabun muka bagai...

berabis nak dekat 100k lagi di sini... sekelip mata duit menipis...

dah beli byk2, baru la terasa berat nak bwk & perut dah berkeroncong, ditiup angin sejuk...

bgtau kat Umar, cukup la aktiviti arini... nak balik.... padahal masa tu baru pukul 6.00pm..

Umar kata, kita pegi dinner dulu.. dekat2 situ je...

dia bawak makan kat kedai yg ada jual sushi & order rice cake with hot soup tu... kedai tu kecik & penuh, so yus & Umar tak masuk.. diorg mengopi kat kedai ala2 starbuck kat sebelah...

lagi sekali takde gambo... serius tak daya dah time ni.. dengan muka yg sebelet kepenatan, nak makan pun tak larat... time ni rasa kalo dpt berlunjur & baring, memang terus pengsan dah.. l
ast2 kitorg bungkus je makanan yg tak habis dimakan....

dah habis makan, kitorg menapak ke subway utk balik GH.... sib baik dekat je subway nye...

sampai di GH, terus bersihkan diri & berehat... sambil belek2 brg2 hasil rompakan... & berWA dgn group WA x-schoolmate... share2 gambo hasil rembatan, last2 ada lak yg mengorder.... tengok dulu la ye... kalo sempat nak pegi ke kedai tu balik, boleh la tolong belikan sekali..

~bersambung~




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...